Вход / Регистрация
СТРАНИЦАТА Е В ПРОЦЕС НА УСТРОЙСТВО!

На фокус

ПРОВОКАТИВНИЯТ РОМАН

ПРОВОКАТИВНИЯТ РОМАН "ЛИЛИТ"

"ЛИЛИТ" ОТ ДИАНА ПЕТРОВА ПЕЧЕЛИ ЧИТАТЕЛИТЕ, ЗАЩОТО Е ДЪРЗЪК И ОТКРОВЕН

прочети повече
ГЕОРГИ СТОЯНОВ С НОВА КНИГА ЗА ...

ГЕОРГИ СТОЯНОВ С НОВА КНИГА ЗА 85-ИЯ СИ ЮБИЛЕЙ

За 85-годишния си юбилей Георги Стоянов направи подобаващ подарък на читателите - новия си остро драматичен роман "Небесен огън" - една дълбока, изстрадана и мъдра книга, загрижена за съдбините на съвременния българин и внасяща искра надежда за неговото бъдно битие. Литературният имот на писателя са неговите книги, казва ...

прочети повече

Последно добавени книги

Статии

Какво научих от практиката ми в ...

Какво научих от практиката ми в издателство „Летера“

Спомням си момента, в който кандидатствах за тази практика. Първо видях, че за тяхната практика има най-много желаещи студенти, а и честно- издателството бе единственият работодател, който се бе постарал да помисли и да предложи качествена и интересна програма....

прочети повече
Проект „Студентски ...

Проект „Студентски практики“ с издателство „Летера“ и ПУ

Автобиографично: Казвам се Марин Братков, асистент съм в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” , Факултет по икономически и социални науки, катедра „Маркетинг и МИО”. Водя семинарни занятия на студенти от факултета по дисциплините „Цени и ценова политика” и „Стокови борси”...

прочети повече
Нели Христозова: ...

Нели Христозова: Доброволческите дейности стават все по- популярни в България

Нели Христозова, на 23 г., е един от организаторите на състезанието „Sofia Quest“ и вече повече от година е представител на младежката организация „IYAC Bulgaria“. Родом е от Пловдив, където завършва Френска гимназия. В момента учи международни отношения в УНСС, София.

прочети повече
„Лейла“, Феридун Заимоглу

„Лейла“, Феридун Заимоглу

В романа си „Лейла” Феридун Заимоглу описва трагедиите, нещастията и борбата за живот на своите герои от първата половина на двадесети век в Турция. През погледа на малката Лейла авторът разказва трогателната и впечатляваща история на турско семейство от Анадола.

прочети повече
„24 чисто нови приказки“, ...

„24 чисто нови приказки“, Величка Настрадинова

В книгата Величка Настрадинова пише за сови, светулки, папагали, феи, котки, мравки, ветрове, мишлета, стрелци... и тем подобни персонажи. Приказките са весели и говорят на децата на разбираем език....

прочети повече
За „Устоимо“ говори Стоян ...

За „Устоимо“ говори Стоян Терзиев

Последната книга на Стоян Терзиев носи философското заглавие „Устоимо“. Защо и какво вдъхновява автора да се спре именно на такова необикновено наименование? Вижте повече във видеоклипа.

прочети повече
„Един прекрасен ...

„Един прекрасен недостатък“, Артюр Жапен

Холандският писател Артюр Жапен (1956 г.) поднася историята на прочутия Джакомо Казанова от една съвсем неочаквана гледна точка: през очите на жена. Разказът се води от името на Лучия, младата му, едва четиринадесетгодишна, очарователна любима, с която се разделя поради трагично недоразумение.

прочети повече
„Златната тетрадка“, ...

„Златната тетрадка“, Дорис Лесинг

„Златната тетрадка“ остава всепризнатият шедьовър, допринесъл най-много за присъждането на Нобелова награда за литература' 2007 г. на британската писателка Дорис Лесинг.

прочети повече
Рецензия на Атлас Философия

Рецензия на Атлас Философия

Философският атлас е изключително полезна книга, която покрива потребността от такъв род източник на знание. Философията работи с предимно общи абстракции, но тук научният инструментариум е съдържателен и точно подбран и задава предметна плътност на конкретната теоретична информация.

прочети повече
Отвъд алтернативата

Отвъд алтернативата

„Диви теменужки“ на Елена Александрова е фантастична повест с антиутопичен характер. Тук антиутопичната визия достига до метафизично обагрената категоричност за принципно-фундаментално заложеното зло в човешката природа.

прочети повече
Здравко Дечев за книгата на ...

Здравко Дечев за книгата на Бригита Йосифова „Обещах да запомня“

Вероятно на мнозина ще им се стори необяснимо как от моите понадхвърлени тридесетина години ще отправя взор към една книга, която не просто описва невъобразима проба живот, но и остава някак вечно отворена и странно недочетена. Твърдя го не за да бъдете снизходителни към недостатъчните мои лета, а да подчертая тегнещата отговорност да се...

прочети повече
Дорис Лесинг - „епик на ...

Дорис Лесинг - „епик на разделената цивилизация“

Нобеловата награда на Дорис Лесинг беше посрещната, както неведнъж е ставало, с противоречиви коментари. Вероятно най-авторитетният от критиците й, американският професор Харолд Блум, феноменална личност, човек, който чете по петстотин страници на час, заяви, че е имало много основния да бъде наградена по-скоро „ранната“ Дорис ...

прочети повече
Димитър Атанасов с 
литературен ...

Димитър Атанасов с литературен обзор за 2011 г.

„Две хиляди и единадесета година е една относително добра година за българското книгоиздаване. Относително добра, защото в условията на всеобща икономическа криза не може да има върхови резултати. За радост няма и сривове.“

прочети повече
31 библиотеки получават 10 000
 ...

31 библиотеки получават 10 000 тома англоезична литература

Народна библиотека „Иван Вазов“ получи щедро дарение. С подкрепата на фондация „Америка за България“, Българската библиотечно-информационна асоциация реализира проект за набавяне на англоезична литература за регионални и училищни библиотеки в страната.

прочети повече
Изложба „ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ“

Изложба „ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ“

Федерация на природозащитните дружества „Зелени Балкани“ навършва своя 25-годишен юбилей. В далечната 1988 г., когато демокрацията е само сподавен шепот и се прокрадва като мъгла под желязната завеса, група студенти от Пловдив слага началото на организацията.

прочети повече
Представяне на книгата ...

Представяне на книгата „Пътуване към острова на духа“

„Пътуване към острова на духа“ е озаглавена новата книга на Продрум Димов. Творческата вечер с презентация на книгата ще се състои на 24 септември от 17.30 часа в Конферентна зала на НБ „Иван Вазов“.

прочети повече
ГЛОБ@ЛНИ БИБЛИОТЕКИ – ...

ГЛОБ@ЛНИ БИБЛИОТЕКИ – БЪЛГАРИЯ

Народна библиотека „Иван Вазов“ се включи в „Грантова схема за финансиране на иновативни проекти 2013“ от програмата на „Глоб@лни библиотеки - България“.

прочети повече
Европеана:Пътуваща изложба ...

Европеана:Пътуваща изложба „Близки във времето и пространството“

Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” свързва българите с културното им наследство и показва чрез визуални асоциации връзката между българското културно богатство и това на останалата част от Европа.

прочети повече
Да се обичаме, въпреки ...

Да се обичаме, въпреки различията си

Отзиви за "24 чисто нови приказки" на Величка Настрадинова от учениците на ОУ "Св. Климент Охридски" в Пазарджик

прочети повече
В света на вълшебствата с ...

В света на вълшебствата с дракончето Поли

„Дракончето Поли“ ни отвежда в един вълшебен, приказен свят. Свят, който ни кара да се замислим за доброто и злото и начините, по които го приемаме. Драконите, които знаем, че са лоши и причиняват само злини на хората, са погледнати от друг ъгъл и добиваме съвсем нова представа за тях.

прочети повече
Цветните мостчета в „Оная ...

Цветните мостчета в „Оная гора“

Книгата е чудесна както за малки, така и за големи откриватели. Харесвам я затова, че не е със съвсем традиционните приказки, така децата ще научат нови и по-оригинални истории, с които да се похвалят пред приятели.

прочети повече
Павел Шрут:„Докато пиша, ...

Павел Шрут:„Докато пиша, трябва да изпитвам радост.“Вероника и кокосовият дядо

В едно свое интервю (www.citarny.cz) писателят, поетът и преводачът Павел Шрут споделя: „Докато пиша, трябва да изпитвам радост. Дори и само за да предам радостта си на другите. Няма нищо по-скучно от скучната книга за деца…“

прочети повече
Да вдъхнем радост на децата ...

Да вдъхнем радост на децата втихата и свята нощ

Скъпи родители, баби и дядовци,отърсете се от треската от щурото пазаруване и подарете вълшебни мигове на своите деца и внуци в светлата празнична нощ с подходяща за повода книжка.

прочети повече